Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /var/www/vhosts/walnootenwilg.nl/httpdocs/backoffice/includes/queries.php on line 3 Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /var/www/vhosts/walnootenwilg.nl/httpdocs/backoffice/includes/queries.php on line 3 Educatieboerderij Walnoot & Wilg » Dieren - The Duke of Berkshire<sup>®</sup>

Dieren - The Duke of Berkshire®

In het Noord-Brabantse land, temidden van de prachtige natuur van Best en aan de rand van het Groene Woud ligt boerderij 'De Walnoot & Wilg' van dierenarts Kees Scheepens en zijn gezin. Op deze boerderij hoeden zij, met veel liefde en persoonlijke zorg een speciaal en zeer exclusief varkensras: Berkshire varkens. Het zwarte rasdier was bijna verdwenen. Er zijn er slechts 360 in totaal van over in Europa. De laatste 20 zeugen op het Europese vastenland zijn door Kees Scheepens naar Nederland gehaald en daarmee houdt de Familie Scheepens de pure lijn in stand. De overige dieren bevinden zich voornamelijk in Engeland.

Onze visie

In deze moderne tijd van ‘less is more; kwaliteit boven kwantiteit’ willen wij met ‘The Duke of Berkshire’ mensen bewust maken dat integere, diervriendelijke productie van vlees, ook al is het op kleine schaal, bij kan dragen aan een betere wereld. Het wil kinderen leren dat vleesproductie ook anders kan dan vanuit de voor hen anonieme vlees-industrie waarmee zij opgroeien. Het huidige ‘McStream’-vlees heeft voedingswaarde maar heeft amper nog voelingswaarde.

Onze missie

Het ‘Duke of Berkshire’ concept is volledig gebaseerd op het leveren van het lekkerste varkensvlees met een uitmuntende kwaliteit. Wij beschouwen deze missie alleen als geslaagd op het moment dat het product met volledig respect en uiterste zorg voor het dier tot stand is gekomen, op basis van lokale, nauw gecontroleerde, productie (geen global sourcing) op familiebedrijven. Puur op smaak én puur van smaak!

Ook willen wij trots en tevredenheid (een brede lach op het gezicht) creëren bij iedereen die bij The Duke of Berkshire® betrokken is, in welke vorm dan ook. Volledige openheid, ‘doen wat we zeggen en zeggen wat we doen’, is onze slogan.

Onze waarden

Wij Familie Scheepens, hoeders van The Duke of Berkshire®, geloven in het volgende:

 • Wij geloven in het vermarkten en verkopen van met zorg locaal geproduceerde producten, die in de eerste plaats een uitmuntende smaak hebben. Zonder volledig respect en uiterste zorg voor het dier voldoet ons product niet aan onze eisen en waarschijnlijk ook niet aan de uwe. Regionale integratie van economie, ecologie en sociale waarden is wat wij bedoelen als we willen bewegen van 'Gesellschaft' naar 'Gemeinschaft'. Wij vinden zingeving in het tot leven brengen van (nieuwe) sociale structuren waarbij de relatie tussen producent en consument meer is dan een economische!
 • De deur van onze boerderij/buurderij staat altijd open voor belangstellenden; wij willen hiermee de ouderwetse, persoonlijke sfeer creëren, die in de huidige individualistische en onpersoonlijke maatschappij vaak verdwenen is. Wij streven naar directe ontmoetingen tussen consument én producent en zoeken naar binding en verbinding. Het ''moderne'' streven naar efficiency en enkel geld verdienen is voor ons een te zwakke basis.
 • Wij geloven dat ons huidige en toekomstige succes voortkomt uit totale toewijding van ons naar de mensen die onze producten kopen. Het tevreden stellen van de behoeftes van onze klanten en consumenten is één van de belangrijkste redenen waarom wij met dit project begonnen zijn. Onze klanten zijn koning en wij zijn er om naar volle tevredenheid te bedienen. Door volledige openheid naar de klant toe houden wij de afstand tussen de dieren en de klanten zo klein mogelijk; opdat iedereen zeker weet dat hij een (h)eerlijk product van ons koopt. Wij zorgen voor U én U zorgt voor ons!
 • Wij geloven in de waardigheid van het individuele dier en we zijn totaal toegewijd aan het eerlijk, diervriendelijk en professioneel behandelen van alle dieren waar wij mee werken. De allerhoogste gezondheid (SPF) van onze dieren is een cruciaal gegeven, waardoor wij het gebruik van antibiotica vrijwel tot nul hebben gereduceerd.
 • Wij geloven in het feit dat alle kleine (lokale) bijdragen op het gebied van milieuvriendelijkheid uiteindelijk één grote bijdrage zullen leveren aan een duurzame verbetering en bescherming van het milieu. Consumeren en produceren in hetzelfde gebied zorgt ervoor dat het verband tussen lusten en lasten aanwezig blijft. Wij ondersteunen initiatieven op het gebied van Slow Food!
 • Wij houden van onze dieren en willen onze liefde doorvertalen naar een exclusief en overheerlijk product voor onze klanten én een zeer goed leefklimaat voor onze Berkshire varkens.

Onze varkens: een stamboom van 20 generaties

Het Berkshire ras is een heel oud varkensras. Het van origine Engelse Berkshire ras is al vanaf de 18e eeuw het meest geroemd om zijn uitmuntende smaak, malsheid en vleeskwaliteit. Berkshire varkens zijn groter dan de doodnormale roze varkens die iedereen kent. Ze zijn zwart van kleur, met witte pootjes, een witte snuit en een wit puntje aan hun staart. Wij laten, in tegenstelling tot vele andere varkenshouders, onze varkens hun staarten behouden. Het leuke is dat de varkens, net als honden, hun staarten kwispelen als ze het naar hun zin hebben!

Onze Berkshires zijn reeds méér dan 20 generaties speciaal gefokt om de smaak van vroeger te perfectioneren!

Wellicht ten overvloede: Het Berkshire-ras stond én staat vooral bekend om hun uitmuntende vleeskwaliteit én superieure smaak! Onze speciale berenfokkerij (méér dan 20 generaties reeds) heeft zich altijd gericht op smaak en vleeskwaliteit.

Koningin Victoria was eigenaresse van de allerberoemdste Berkshire-beer 'ever': Ace of Spades. Onze Dukes, mogelijk nog verre familie van deze beer, zijn de 'perfect match' voor zeugjes uit andere (adellijke) fokkerij-families. Hun nageslacht produceert het lekkerste varkensvlees van de wereld!

Op deze foto is duidelijk de mooie donkerrode kleur en marmering van Berkshire-vlees te zien (links: Berkshire varkensvlees, rechts: varkensvlees uit een supermarkt). De ongeëvenaarde smaak wordt telkens weer bevestigd door topkoks, lekkerbekken én niet te vergeten kinderen. De Berkshire-sausages worden letterlijk uit de pan geroofd, wanneer eenmaal geproefd door 'the kids'!

Vlees van de Duke of Berkshire

Na het proeven van dit prachtige vlees roemen mannen en vrouwen met méér dan enkele grijze lokken, de smaak als van vroeger! Een zéér prettige herinnering aan hun jeugd.

En dan hebben we, ambachtelijk bereid, een Duke of Berkshire droge worst, die op het Streekfestival Groene Woud te Liempde als zoete broodjes over de toonbank gingen. Unanieme mening van degene die deze worst geproefd hebben is dat dit weer een worstje is, bereid zonder kruiden, met de echte smaak van 'vroeger': erg lekker en niet vet! Er zijn liefhebbers die zo'n worst in één keer opeten!

Wat is nu zo bijzonder aan het Berkshire-vlees?

In vergelijking met gangbaar varkensvlees is het donkere vlees van een Berkshire varken veel zoeter van smaak en ouderwets gemarmerd. Daarnaast is het vlees heel erg mals doordat de spiervezels smaller en fijner zijn. Het vlees is erg sappig en smaakvol; het vlees krimpt amper en verliest geen vocht tijdens het bakken. In Japan wordt het als delicatesse op de markt gebracht onder de naam Kurobuta en evenaart het zeer geroemde Wagyu-rundvlees.

Enkele reacties van top-koks en consumenten op de smaak én malsheid van het Berkshire vlees:
“Wat geproefd is, is subliem van kwaliteit”
“Bijzonder mooi van uiterlijk”
“Mooi vol van smaak en erg zuiver”
“Zonder peper en zout een overheerlijk stuk varkensvlees”
“Zowel smaak als textuur uitstekend”
“Lekker sappig en mooi van kleur”
“De ouderwetse smaak van vroeger”
“Smaakvoller, lekkerder, zachter dan normaal vlees”

Bij Educatieboerderij Walnoot & Wilg organiseren wij ook safari-excursies (in golfkarretjes), proeverijen met streekproducten en lezingen over The Duke of Angus® (Aberdeen Angus van Walnoot & Wilg) en The Duke of Berkshire®. Daarnaast organiseren wij de cursus 'varkensfluisteren voor burgers en buitenlui' en de cursus 'varkenssignalen voor varkenshouders'. Lees hier meer over deze activiteiten.

Het heerlijk, malse en smaakvolle varkensvlees, het 'vérke van vruger' is in Nederland voor particulieren te koop in onze Boerderijwinkel ‘t Winkeltje, maar het is o.a. ook te koop bij Frank Bunnik op de markt in Haarlem op zaterdag, in Amsterdam, Haarlemmerplein, op woensdag, zie www.berkshirebutcher.com. De horeca wordt vooral bediend door Nice to Meat uit Amsterdam, voor meer informatie en prijzen kunt U contact opnemen met Marc Jansen (m.jansen@nicetomeat.nl).

Bekijk hier de bedrijven die de Duke of Bershire op de menukaart voerenLijst van restaurants die Berkshire op de menukaart voeren

 • Ahoy Productiekeuken - Rotterdam
 • 't Amusement - Arnhem
 • Andaz Amsterdam Prinsengracht - Amsterdam
 • Art Culinair - Andelst
 • Arti - Amsterdam
 • WestCord Hotel Amsterdam Art - Amsterdam
 • WestCord Strandhotel Seeduyn - Vlieland
 • Hotel New York BV - Rotterdam
 • WestCord Fashion Hotel - Amsterdam
 • Restaurant "De Oude Bakkerij" - Houten
 • Bar Lekker - Huissen
 • Cruise Hotel B.V. - Rotterdam
 • Restaurant De Eetkamer - Goirle
 • Restaurant Hofstede Meerzigt - Zoetermeer
 • Jachtclub Hillegersberg - Rotterdam
 • Vleesrest. Las Palmas BV - Rotterdam
 • Restaurant de Fuik - Aalst
 • De Gereghthof - Vught
 • Restaurant Huson - Rotterdam
 • Gasterij De Kommensaal - Lathum
 • Vaderland - Nijmegen
 • Restaurant de Michel - Haaren
 • Mochi City - Den haag
 • Movenpick Hotel - Amsterdam
 • Parc Breda - Breda
 • Restaurant Pure Passie - 'S-gravenzande
 • Renaissance Amsterdam Hotel - Amsterdam
 • VOF S.G. Spanher & K. Spanjer - S-hertogenbosch
 • Restaurant Troubadour - Leiden
 • Brasserie Vlaming - Amsterdam
 • Restaurant de Voetangel - Ouderkerk a/d amstel
 • Wereld Museum (Restaurant) - Rotterdam
 • Werelds aan de Kade - Oud-beijerland
 • The Manhattan Hotel - Rotterdam
 • Koetshuis Wolfslaar Breda BV - Breda
 • Restaurant Zuid Zeeland - Amsterdam
 • Zomerlust Brasserie & Restaurant - Zwijndrecht

Het vlees word nu verkocht in Belgie, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Engeland.

Bekijk hier de bedrijven die de Duke of Bershire op de menukaart voerenDuke of Berkshire is te verkrijgen bij:

Berkshire Butcher Frank Bunnik

met verkoop op de markt in Haarlem en Amsterdam
tel: 0172-500008
gsm: 06-51270262
email: info@berkshirebutcher.com
website: www.bershirebutcher.com

Slager Stefan Romijnders

Meijerijgaarde 23
5461 KA Veghel
tel: 0413-362884
fax: 0413-362884
e-mail: info@romijnders.uw-slager.nl
website: www.slagerijromijnders.nl

Distri Vlees B.V.

Amber 3
5912 PS Venlo
tel.: 077-3210642
website: www.distrivlees.nl

Keurslager John Philipsen

Raadhuisstraat 17
5981 BA Helden Panningen
tel.: 077-3060136
website: www.philipsen.keurslager.nl

Keurslager Slenders

Schapenmarkt 8
5211 ET ‘s-Hertogenbosch
Tel.: 073-6134647

Slagerij de Karbinder

Wolweversstraat 76
5914 PG Venlo
tel.: 077-3512771
website: www.karbinder.nl

   

Slagerij John Verstegen

Ziekerstraat 169
6511 LG Nijmegen
tel.: 024-3221040
website: www.slagerijverstegen.nl

          

Slagerij Naus BV

Groethofstraat 18
5916 PB Venlo
tel.: 077-3211944
website: www.slagerijnaus.nl

Slagerij Ottenheim

Schoenmakersstraat 7
6041 EX Roermond
tel.: 04753-33978
website: www.slagerijottenheim.nl

Slagerij Timmermans

Spoorstraat 30
5931 PT Tegelen
tel.: 077-3731367

The Duke of Berkshire® in Nederland

Familie Scheepens
Hemelrijken 1
5688 GX Oirschot
tel.: 0499-465327
fax: 0499-310142
e-mail: info@dukeofberkshire.com
website: www.dukeofberkshire.com

The Duke of Berkshire® in Belgie

Firma Danis
Knijffelingstraat 15
B-8851 Koolskamp (België)
tel: +32-(0)51 744951
fax: +32-(0)51 746844
e-mail: contact@dukeofberkshire.eu
website: www.dukeofberkshire.eu

Slagerij Ray Verstegen

Zwaneveld 9023
Nijmegen

Slagerij Thomas Koppens

Postelstraat 37b
Someren

Slagerij Meulepas

Kloostertuin 21|
Boxmeer

Slagerij Cees Snels

Venestraat 2
St Geertruidenberg

Met hartelijke dank aan de bijdragen van de volgende subsidies:

 • Ministerie van LNV
  INNO (Stimuleringsregeling Innovatie, Markt en Concurrentiekracht)
 • Provincie Noord Brabant
  SGB (Subsidiering Gebiedsgericht Beleid)